ZZbilansowane diety zakupowe Jak prawidłowo przechowywać żywność: wskazówki, które się sprawdzają
14 kwietnia 2021
Najmądrzejszym sposobem na oszczędzanie na jedzeniu jest przechowywanie go w taki sposób, aby nie trzeba było go wyrzucać. Jest to nie tylko ekonomiczne, ale również przyjazne dla środowiska. Mamy wskazówki, jak zachować świeżość i piękno żywności na długie lata.
Żywność przechowywana w niewłaściwy sposób
Wiele produktów spożywczych przechowujemy w niewłaściwy sposób po prostu z przyzwyczajenia. Z tego powodu często psują się one zbyt szybko, tracą smak lub wchłaniają niepożądane zapachy. Oto lista produktów, które prawdopodobnie przechowujesz w niewłaściwy sposób.
Sprawdź sklepy w skotnicka kraków.
Zioła korzenne
Wiosna to czas na młode zioła. Nie musisz już kupować suszonych ziół, gdy masz młodą bazylię i miętę, pietruszkę, koperek i wszystkie inne zielone radości gotowania. Ale czy wiesz, że większość gospodyń przechowuje zioła nieprawidłowo? Jak to zrobić, aby na długo zachować świeżość, smak i aromat? Głównymi wrogami świeżych ziół są światło słoneczne, tlen, wilgoć i suchość. Dlatego, aby żyły dłużej, warto przechowywać je z dala od tych czynników.
Poza lodówką
- Przechowuj zioła poza lodówką tylko wtedy, gdy zamierzasz je wkrótce wykorzystać.
- Zioła uwolnić z opakowania i obrać z dolnych liści, korzeni.
- Nie myć ziół! W ten sposób szybciej zwiędną.
- Posortuj według gatunków, zawiń w papier pergaminowy i przechowuj w ciemnym, suchym miejscu.
- Bazylia i mięta mogą być umieszczone w głębokim pojemniku z wodą, a nawet mogą się ukorzenić, a następnie - przesadzić je do ziemi i cieszyć się przyprawami przez cały rok.
Zioła w lodówce
Jeśli chcesz zachować pikantne zioła przez długi czas, włóż je do lodówki. Oto kilka zasad, które pomogą zachować je na dłużej:
- Zioła typu rozmaryn, tymianek zawiń w papierowy ręcznik i włóż do torebki z zapięciem. Jeśli wyschną, wystarczy lekko spryskać je wodą.
- Zawinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę, lekko spryskać wodą i postawić na dolnej półce w lodówce. Z kolei mięty i bazylii nie należy trzymać w lodówce - sczernieją.
Przyprawy
Nieszczęsna paczka ziół i przypraw do zupy stoi na półce nad kuchenką od roku, ale w odpowiednim momencie okazuje się, że dawno straciły swój smak i po prostu nie nadają się już do gotowania? Oczywiście, można użyć takiej przyprawy i nie zrobi ona żadnej krzywdy żołądkowi, ale zły smak i smutek pozostanie.
Jak prawidłowo przechowywać przyprawy:
- przesypać do szczelnie zamkniętego słoika - dzięki temu smak nie osłabnie;
- trzymać w szafie - światło źle wpływa na przyprawy;
- bez wilgoci i wysokiej temperatury - przyprawy nie lubią tych dwóch czynników;
- nie przechowywać przypraw dłużej niż trzy miesiące - zaczynają tracić swoje właściwości użytkowe.
Kawa
Często przechowujemy kawę w niewłaściwy sposób i cierpimy z tego powodu o poranku - napój z czasem nie staje się tak aromatyczny i smaczny, jak zaraz po zakupie cennej paczki. Nawet najdroższa kawa zepsuje się, jeśli będzie przechowywana w niewłaściwy sposób.
Jak przechowywać kawę mieloną
Kawa mielona wyczerpuje się zbyt szybko, zwłaszcza jeśli jest w torebce. Traci świeżość zaraz po zmieleniu, ale jest często wybierana przez osoby, które po prostu nie mają młynka lub jest on już w rozsypce.
Jak zachować świeżość kawy mielonej:
- kupuj ją w małych porcjach, kawa mielona w odpowiednich warunkach "żyje" kilka tygodni;
- zaraz po zakupie przesyp kawę do szklanego słoika ze szczelnym wieczkiem - dzięki temu proszek nie będzie miał nadmiernego kontaktu z otoczeniem,
- przechowuj ją w temperaturze pokojowej,
- chroń przed światłem - słoik trzymaj w szafce.
Jak przechowywać kawę ziarnistą
Kawa ziarnista jest nieco mniej wymagająca, dlatego jej ziarna mogą być przechowywane w normalnych warunkach maksymalnie przez dwa miesiące.
Wskazówki:
- wsypać ziarna do szklanego słoika ze szczelną pokrywką;
- najlepiej trzymać z dala od bezpośredniego światła słonecznego;
- nie przechowywać w lodówce, tylko w szafce.
Orzechy
Czasami naprawdę chcesz chrupać orzechy, prawda? Ale jak utrzymać je ładne i świeże?
Oto kilka wskazówek:
- wsypać orzechy do pojemnika z pokrywką;
- trzymać z dala od światła słonecznego i wysokich temperatur;
- pożądane jest przechowywanie orzechów w lodówce (do dziewięciu miesięcy);
- w zamrażarce orzechy "żyją" do dwóch lat, tak na marginesie.
Owoce i warzywa
Bardzo wygodnie jest chować wszystkie owoce i warzywa w szufladach na dole lodówki, ale jest to bardzo marnotrawne i niewłaściwe. Niektóre owoce są bardzo szkodliwe dla sąsiadów, zaczynają przejrzewać i psuć się w najbardziej nieodpowiednim momencie.
Jak przechowywać jabłka
- Jabłka są liderami w produkcji etylenu, dlatego przechowywanie ich z innymi owocami nie jest dobrym pomysłem.
- Przechowuj jabłka oddzielnie od innych produktów spożywczych, chyba że chcesz przyspieszyć ich dojrzewanie.
- Jabłka warto przechowywać w woreczku z otworami lub w siatce.
- Jabłka dłużej pozostaną chrupiące, jeśli przechowasz je w lodówce.
- Jeśli jednak chcesz, aby dany owoc dojrzewał szybciej, włóż go do papierowej torby i "posadź" w niej jabłko. Szczególnie awokado szybko dojrzewa w ten sposób.
Owoce i warzywa, które są przeciwwskazane do zimna
Istnieją owoce i warzywa, które wręcz przeciwnie, nie lubią być przechowywane w lodówce, ale wolą temperaturę pokojową lub lekki chłód. Należą do nich:
- pomidory (tracą smak warzywa, lepiej trzymać w temperaturze pokojowej lub w lekko chłodnym miejscu);
- owoce cytrusowe (temperatura pokojowa);
- ziemniaki (temperatura pokojowa i ciemne miejsce);
- bataty, cebula i czosnek (temperatura pokojowa);
- ogórki i bakłażany (chłodne miejsce, w lodówce - kilka dni);
- awokado (temperatura pokojowa, chłodne miejsce).
Wskazówki dotyczące przechowywania żywności
Mamy kilka świetnych wskazówek, które pomogą Ci zachować świeżość i ładny wygląd żywności na dłużej:
- Ziemniaki nie wykiełkują zbyt szybko, jeśli włożysz do szuflady razem z nimi jabłko.
- Najlepiej nie stawiać chlebaka na lodówce: skraplająca się para wodna sprawi, że chleb szybciej się zepsuje. Jeśli nie jesz chleba tak często, możesz kupić pokrojony bochenek i przechowywać go w zamrażarce - chleb z zamrażarki jest tak samo smaczny i świeży jak w dniu zakupu, a zachowuje świeżość przez ponad trzy miesiące.
- Jajka dłużej zachowują świeżość, jeśli są ułożone wierzchołkiem do dołu, a także w oryginalnym kartonie (pochłania on obce zapachy w drodze do jajka). I bynajmniej nie na drzwiach: jaja lubią bardziej stabilny chłód.
- Marchew i buraki najlepiej przechowują się w temperaturze 0-1 stopnia, kapusta w 1-2 stopniach. Kapusta lubi sucho, więc jeśli w pomieszczeniu jest wilgotno, zawiń kiełki w papier.
- W lodówce przechowuj warzywa na dolnej półce, jeśli w mieszkaniu jest zbyt ciepło.
- Czosnek dobrze przechowuje się w oleju roślinnym: obrane ząbki czosnku wkładamy do słoika i zalewamy olejem. W tym samym czasie otrzymujesz masło czosnkowe!
- Cytryny do herbaty dłużej zachowają świeżość, jeśli pokroisz je na kawałki, zasypiesz cukrem i włożysz do słoika.
- Otwarte słoiki z dżemem nie spleśnieją, jeśli posypiesz je warstwą cukru.
- Imbir będzie trwać dłużej, jeśli umieścisz go w zamrażarce. Możesz od razu obrać i pokroić, żeby później nie musieć się z tym męczyć.
- Jeśli zawiniesz łodygi bananów w folię spożywczą, będą one świeże przez kilka dni dłużej.