CCiekawostki Masło czy margaryna?
18 stycznia 2020
Dyskusje o tym, czy kupować margarynę, czy masło trwają od bardzo dawna. Producenci masła przedstawiają nam swoje racje, podobnie czynią producenci margaryny. Który więc z tych produktów jest nie tylko bardziej zdrowy, ale także bardziej smaczny?Margaryna Na początek przyjrzymy się margarynie. Najczęściej kupują ją osoby, które chcą utrzymać prawidłową wagę czy też pozbyć się nadmiernych kilogramów. W grupie osób, które kupują margarynę są również osoby, które mają zbyt wysoki poziom lipidów we krwi. Margaryna to produkt, który jest tłuszczem roślinnym, w jego składzie nie ma cholesterolu. Do tego niektóre z margaryn wzbogacone zostały sterolami roślinnymi, które blokują wchłanianie cholesterolu z innych spożywanych produktów. Margaryny zawierają także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie margaryny można zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Niestety, wiele margaryn ma w swoim składzie również izomery trans, które powodują wzrost poziomu „złej”frakcji cholesterolu. Izomery trans przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Szukaj margaryn o dobrym składzie w promocyjnych cenach Lidla. Wielu producentów margaryn wykorzystuje jednak dzisiaj do ich produkcji tłuszcze ekstryfikowane. W tych tłuszczach izomery trans występują w śladowych ilościach lub nie występują w ogóle. Wadą margaryn jest to, że w ich składzie nie ma naturalnych witamin. Aby olej mógł zostać zamieniony w margarynę, musi zostać poddany procesowi rafinacji. W trakcie tego procesu jest on pozbawiany wielu cennych dla naszego organizmu składników: flawonoidów, tokoferoli, karotenoidów. Warto też pamiętać o tym, że u osób, które mają bardziej wrażliwy przewód pokarmowy, margaryna może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Margaryn nie powinny spożywać dzieci przed ukończeniem 3. roku życia, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Masło Jest skondensowanym tłuszczem zwierzęcym, który otrzymuje się ze śmietany z mleka krowiego. Jego bogate w witaminę A, D i E. Zawiera również inne cenne dla naszego zdrowia składniki. Jest źródłem lecytyny, karotenu oraz pozytywnie wpływających na pracę serca kwasów omega 3. Zawiera także sprzężony kwas linolowy CLA, który pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Zostało udowodnione, że CLA zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych u osób, które stosowały nieprawidłową dietę. W odróżnieniu od margaryn, większość osób masło toleruje bardzo dobrze. Ciekawe jest to, że dobrze tolerują je nawet osoby, które cierpią na niektóre choroby układu pokarmowego. Masła powinny się wystrzegać osoby, u których zostały zdiagnozowane choroby serca i układu krążenia. Masło nie powinno być używane do smażenia. Jego temperatura dymienia jest stosunkowo niska, dym ze spalonego masła zawiera szkodliwe dla nas związki. Liczba kalorii w maśle i margarynie jest podobna. Osoby starsze powinny spożywać raczej margarynę.
Masło i wiele innych produktów w zaskakująco niskich cenach znajdziesz w gazetce Lidl. Już dziś daj się zaskoczyć!